Ultimul tren

Daca aveti intentia sa emigrati, faceti-va valiza si plecati. De preferat, in urmatoarele 30 de zile.

Englezii au ales sa paraseasca UE. Ii va afecta financiar extrem de serios, dar vor supravietui. In schimb, nu sunt deloc sigur de supravietuirea UE.
Practic, supravietuirea UE depinde de duritatea in relatia cu UK si de cat de mare va fi costul pe care UK va trebui sa il plateasca. Si exista o relatie directa: cu cat pretul va fi mai mare, cu atat vor fi mai putini tentati sa ii urmeze exemplul. Primele semne par sa arata o abordare dura din partea UE, dar politicienii nu sunt chiar vestiti pentru consecventa lor.

UE trebuie sa sprijine Scotia pentru independenta, sa le promita ca vor putea ramane in UE (iar asta se poate face pe fata, si sunt semnale deja), si sa sprijine unirea Irlandei de Nord cu Irlanda (asta oleaca mai discret).

Cu cat UK va fi mai lovita, cu atat vor scadea tentatiile altora de a-i urma exmplul.

Mi-e mila de UK (glumesc), dar de noi mi se rupe inima.

Pe langa asta, fiecara tara din cele 27 ramase trebuie sa conditioneze accesul UK la piata unica de mobilitatea fortei de munca, astfel incat UK sa nu castige practic nimic. Si la asta ma astept de la retardatii nostei de puliticieni, in frunte cu Adormitul natiei.

Totusi, din pacate, sansele ca UE sa se duca ‘ulii de suflet sunt mult mai mari decat ca sa se intareasca in urma Brexit-ului. Si d-aia va zic:
Daca va bate gandul sa plecati din Romania, e acum ori, foarte probabil, niciodata. Nu contati pe politicieni daca va vedeti bunastarea in alta parte.

E foarte posibil sa ne intoarcem incurand la granite, vize si tot tacamul.
Poate unii nu isi amintesc, dar eu imi amintesc momentele cand singurii care isi puteau face pasaport rapid si primeau vize pentru orice tara erau pestii si curvele.

Luati-va bagajul si carati-va, inainte de a fi prea tarziu!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s