Sa mai intoarcem o foaie!

Dupa un an si jumatate de Romania, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa mentin Romania ca destinatie de vacanta, dar nici asta prea des.

Sincer, speram ca, cel putin in domeniul asta de Oil & Gas, firmele romanesti au invatat ceva din expunerea la modul de lucru al firmelor de afara. Ca au inteles, macar unii, ca reputatia si capitalul uman sunt unele dintre cele mai importante asseturi ale unei firme.
M-am inselat.
Poti sa ai cele mai bune dotari, daca ai reputatia ca esti o firma de cacat, care nu-si respecta obligatiile contractuale nici fata de angajati, nici fata de parteneri, o iei in gura.

Poti sa-ti angajezi expati cu sute de ani de experienta, si sa la platesti adevarate averi, daca nu le asculti sfaturile pe care ti le dau, in mod profesionist, si faci tot cum iti spune Gigel pe care il stii tu de 20 de ani, o iei in gura.
Expatul da din umeri, iti ia banul un timp (scurt) si pleaca. Asta pentru a nu-si fute el reputatia ca a stat prea mult in firma ta.

Este ceva ce ma surpinde, totusi.
Inteleg ca, atunci cand esti la o firma de stat, majoritatea sunt angajati pe pile, si ai cativa mai fraieri care muncesc. Dar ca patron, sa iti umpli firma de pile, rude de-ale tale de a 7-a spita, rude de-ale tuturor care au cat de cat o pozitie, pana la Adam, oameni care te fura pe capete si pe care ii doare in fata penisului de firma ta, trebuie sa fii de-a dreptul idiot.

E adevarat, si in firmele private mari trebuie sa faci niste compromisuri, sa angajezi nus’ce fiu, nepot, amanta, s.a.m.d. Dar majoritatea angajatilor trebuie sa produca pentru ca toata treaba sa mearga mai departe. Dar cand, intr-o firma privata, ai majoritatea angajatilor pe pile, si cativa care muncesc, mai devreme sau mai tarziua o sa o iei in gura.
Pana la urma, e firma privata. Daca patronul vrea sa-si futa banii, cine sunt eu sa-l opresc?

Desi situatia pe piata de Oil & Gas e dea dreptul tragica, am reusit, dupa peste 6 luni de cautari, sa-mi gasesc altceva. Asa ca, tiganul isi ia frumos, din nou, bocceaua in spinare, si la drum spre tarile (foarte) calde.

Cu joburi in Romania nu cred ca o sa mai incerc foarte curand. Aveam un principiu: de a nu colabora cu firme romensti. L-am incalcat si am luat-o in gura prompt.
Lesson learnt si ne auzim.

Advertisements

8 thoughts on “Sa mai intoarcem o foaie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s