Din mistificarile istoriei: romanii nu au invadat niciodata pe nimeni

Disclaimer:
Nu-s istoric, si cele ce urmeaza nu-s decat diverse chestii adunate de prin istoria disponibila pe net. A se slabi.

E vremea sa ne uitam oleaca mai atenti prin istorie, si sa ne mai clatim crierii de unele chestii cu care au fost spalati noi, decreteii (si poate si astia mai tineri) prin scoala.
O idee promovata pe larg de prin cartile de istorie, menita sa arate ca noi, romanii, am fost baieti valabili e aia ca noi n-am purtat niciodata razboaie de cucerire. N-am navalit niciodata peste altii, ca nu suntem niste bulangii, ci, vorba aia, ne-am aparat nevoile si neamu.

Din neamurile romanesti (moldoveni, munteni, ardeleni si dobrogeni), moldovenii au fost cei mai ai dracu, mereu gata de bataie. Mici si ai dracu. Una doua, cum luau ceva jin la bord, cum dadeau iama prin vecini.
Muntenii au fost ceva mai potoliti, astia is cam singurii care pot sustine ca, in general, s-au aparat.
Ardelenii, desi se simteau fruncea, ca si acum, au fost mai mereu ciuca batailor. In general, cam cine nu a vrut nu i-a caftit.
Iar dobrogenii au fost sublimi, dar au lipsit cu desavarsire, si ma intreb de ce vorbim despre ei ca fiind romani, cand sunt romani de mai putin de 200 de ani.

Sa incepem mai de pe la inceputuri.
Il luam primu in collimator pe tovar’su Burebista.
Baiat valabil de felu lui. Sef de trib initial. Al unui singur trib. Dupa care se pune cu cafteala pe vecini, ii bate pe toti de ii zapaceste si ete asa, voala, avem primul regat dac.
Dupa ce termina de rezolvat vecinii de (mai mult sau mai putin) acelasi neam, trece la nivelu doi si ii la la omor, in ordinea de pe tricouri, pe Boi, Taurisci, grecii de pe malu marii (mai putin p-aia din orasu lui Dionysos, cu care era preten).
Cand i-a terminat de pacificat si p-astia, s-a luat si de romani. Asa de baiat bun era ca a ajuns cu jafurile pana prin provinciile romane Macedonia si Iliria.
Un pacifist de prima mana nea Burebista…

Al 2-lea dupa Burebista, in calitate de “aparator” e nenea Decebal.
Hai sa zicem ca ii dam dreptate ca i-a luat la omor pe vecinii din regatele faramitate din fostul mare regat al lui Burebista, cu scopul de a reface unitatea. Adica nah, Dacia Mare & shit.
Insa jafurile cu care i-a calcat amarnic pe bataturi pe romani nici cu toata indulgenta din lume nu mai pot fi numite “razboaie de aparare”, ci jafuri pur si simplu. Dupa care i-a caftit atat de serios pe romani incat au ajuns romanii sa platesca tribute dacilor, ca sa o lase mai moale cu jafurile. I shit you not, asta e ce zic istoricii, ca pana sa urce al 2-lea stramos al romanilor pe tronul Romei, Traian, romanii au platit tribute dacilor.
Pana mea, se pare ca erau profi la jaf dacii. Sa ajungi sa numesti un profesionist al jafului cum era Decebal “aparator” mi se pare o insulta de neiertat pentru bietul om. In fond, a muncit ceva la jafurile alea…

Moldovenii:
Roman no 1 al Moldovei a fost cetateanul care a extins Moldova de la Carpati pana la Marea Neagra. Merita mentionat faptul ca erau si moldoveni / valahi printre supusii lui.

Alexandru cel Bun a fost asa de bun incat a dat putin navala peste polonezi.

Fane Babanu, numit si Stefan cel Mare. Si Sfant, mai recent, inca ma minunez de ce.
Incepe promitator invadand pe vecinii si fratiorii din Valahia. Organizeaza din cand in cand excursii cu scop de jaf si pedepsire la fratii de peste Carpati, in Transilvania.

Urmasul sau, Bogdan Chiorul, nu auzise ca atunci cand o muiere zice “Nu” inseamna chiar “Nu”. Si ca sa se convinga ca dama (Veta a lu Sandu Iagelonianu de la lesi), chiar vorbeste serios, invadeaza Polonia. Frac’su cumetrei, vazand ca asta e om serios si hotarat (o fi fost din Vaslui), se lasa convins si ii promite ca i-o da pe sor’sa, numa sa se potoleasca dracu. Numa ca isi baga dracu coada in aranjamentele lor pana la urma, si tot fara muiere ramane Chioru.

Petru Rares isi incepe promitator cariera, cu o invazie in Transilvania. Se plictiseste rapid de palinca si gulas (ajutat si de faptul ca a luat niste batai), si isi indreapta atentia spre Polonia, unde ocupa Pocutia. Cand se imput treburile in Polonia, si il dau lesii afara cu suture in dos, se intoarce la prima dragoste, Transilvania, si mai rascoleste cacatul p-acolo cativa ani. Reuseste in mod surprinzator sa si-i faca dusmani pe polonezi, unguri, turci si tatari in acelasi timp. Care se aliaza si ii trag un mare sut in cur.

Muntenii:
Mircea Cel Batran
Un cetatean pasnic, reuseste sa extinda Valahia cu vorba buna si, din cand in cand, cu parul, din Oltenia pana la Marea Neagra.

Vlad Tepes obsinuia sa organizeze excursii de jaf touristic la vecinii ardeleni. E drept ca si astia erau destul de saraci la minte, si ii tot adaposteau pe dujmanii lui Vladut. Tre sa fii un pic prostut sa te pui naspa cu un tip a carui distractie preferata e sa bage bete lungi de cativa metri in curu oamenilor…
Prin 1462, Vladut al nostru conduce o lunga excursie la vecinii bulgari (care pe atunci erau turci), si kilareste 23,884 (estimare ce nu cuprinde turcii parliti in casele lor sau aia decapitati), devastand intreaga arie dintre Serbia si Marea Neagra, si asta doar ca sa ii sugereze sultanului Mehmed al 2-lea ca nu il mai are la icre.

Mihai Viteazul a fost un soi de batausul clasei.
Si asta a fost un vecin pasnic… asa de pasnic ca a ajuns cu trupele pana la 24 de km de Constantinopole. Genu de vecin care, daca ii reprosezi ca e scandalagiu, vine la tine in casa si-ti sparge mufa, ca se simte jignit. Toata lumea stie cum i-a unit el pe toti romanii. Cam cu japca, fin’ca nu prea ii interesa pe vremea aia pe moldoveni, ardeleni si munteni sa fie uniti.

cam asta fu cu “romanii nu au dus nicioata razboaie de cucerire”…

Advertisements

2 thoughts on “Din mistificarile istoriei: romanii nu au invadat niciodata pe nimeni

  1. Ai dreptate Drace, istoria e modificata de-asa natura incat sa reiasa ca suntem patriotii lu’ peste prajit… insa mereu am fost aceeasi turma de fraieri condusi de baieti o leaca mai isteti , spre a cafti si jefui tot ce misca, spre folosul propriilor vistierii…
    Ma intreb unde naiba a disparut spiritul asta bataus, si daca l-am avut vreodata… vazand resemnarea de care dam dovada in prezent,cred ca ne caracterizeaza mai degraba ciobanul din Miorita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s