chestii facute in casa

voiam de mai de mult sa spun de niste chestii de baut si mancat ce se pot face in casa destul de simplu.

1. paine
painea pe aici e naspa. ca si pe la romani, in ultima vreme, de altfel. genul de paine pufoasa, fara nici un gust, si care nu se invecheste sau strica niciodata. asa ca m-am apucat sa imi fac eu paine.
am si masina de facut paine, dar sincer sa fiu e mai misto painea facuta de mana. plus ca e distractiv sa o faci cu puradei precum fiica-mea, care haleste aluat crud (desi ma enerveaza asta). si are deja propriile “utilaje”, tavi, forme, etc.
o reteta buna si simpla de paine, pe care o folosesc drept baza pentru painile mele gasiti aici:
http://laancuta.blogspot.com/2011/07/paine-de-casa.html

2. dulceata
la asta nu va dau link, ca n-aveti nevoie. fierbeti fructe cu zahar (sau miere) la foc potrivit (spre mic) pana se ingroasa chestia. apoi puneti in borcane.

3. fructe in miere
afine / zmeura / coacaze si altele d-astea micute. pur si simplu se umple borcanul cu fructe apoi se toarna miere deasupra. daca fructele sunt mai zemoase (si cam sunt), tineti borcanele la frigider, ca sa nu fermenteze.

4. “viagra saracului”
adica seminte de toate felurile (nuca, alune, seminte de floarea soarelui, dovleac, etc) puse in borcan si miere deasupra. rezista o vesnicie, si nu trebuie bagate la frigider. asta-i energizant curat.

5. visinata.sau XXX-ata.
fructe de care vreti. visine, cirese, coacaze, afine, etc. puse in sticla. se pune zahar cam o treime din sticla. sa lasa vreo 3 zile sa traga sucul. se zguduie sticla de cateva ori pe zi, sau se intoarce cu curul in sus, ca sa se topeasca zaharul. dupa ce s-a lasat destul zeama, se pune alcool / vodca peste. si se lasa 2-3 saptamani (daca va rabda inima. daca nu, nu). fructele se pot folosi la dulciuri dupa ce se bea alcoolul. atentie ca imbata! fructele!

6. bors
contrat parerii maica-mii (si poate mai sunt si altii de aceeasi parere), nu se gaseste bors de cumparat la magazin peste tot in lume. sunt multe retete extrem de “interesante”, care te invata cum sa faci bors, dar numai daca ai husti. wtf???
deci o reteta de bun simt, care va spune si cum sa obtineti husti, gasiti aici:
http://www.lalena.ro/985-reteta-Bors-acru-de-casa.html

7. socata
asta e o retata foarte simpla, cu conditia sa ai floare de soc. daca n-ai, nu faci nici socata.
io mi-am bagat floare de soc in pungute la congelator, si iese perfect. reteta n-o dau. ori aveti deja floare de soc (si nu va trebuie reteta, ca o stiti), ori n-aveti, si iar nu va trebuie reteta.

8. braga
da, vestita braga, a carei reteta e pierduta. sau aproape. daca stiti pe cineva care face braga in casa, sa-mi ziceti si mie, ca sa cer reteta. dar nu aberatii cum am vazut pe la unii, ca amesteca bors cu socata si boteaza carcaletele ala “braga”. vorbesc de braga adevarata, ori bulgareasca, ori romaneasca, ori turceasca. chestia e, ca si la bors, ca nu prea poti face braga fara sa ai… braga. pentru cultura de bacterii.
p.s. aia care se face cu drojdie de paine nu-i braga. am zis!

eu am inceput sa experimentez cu braga. primul rezultat e ok-ish. gustul e fain (un pic prea dulce, da am vrut sa fiu sigur ca porneste fermentatia), dulce-acrisor. dar culoarea e ceva mai deschisa decat o stiam eu (aproape alba). am experimentat cu un soi de cereale, acu tre sa incerc si altele. apropo, braga se poate face din grau, secara, orz, mei si altele. depinde de stil, ca sa zic asa.
nu va dau link, ba chiar dimpotriva, astept eu unul sau mai multe de braga🙂

3 thoughts on “chestii facute in casa

  1. *offtopic: Drace, sunt curios, nu dai matale cu tasta pe subiectul exploatarilor de la Rosia Montana si gazele de sist, ca te stiu in domeniu si om cu dovleacul pe umeri?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s