e oficial, ateii sunt mai destepti decat credinciosii

inapoi pe sarma, ca sa zic asa. ca fusei oleaca in vacanta.

uite ce am gasit azi pe net, si ma gandeam ca ar fi mai bine sa stie si lumea de pe la noi.

s-a stabilit stiintific faptul ca ateii sunt mai destepti decat credinciosii.
nu vorbim de persoane, ca sa nu se oftice nimeni, ci de procente. sunt destui idioti atei, si destui oameni inteligenti credinciosi, dar cand vorbim de numere seci, alea sunt de partea ateilor.
sau, sa reformulam:
dintre oamenii inteligenti (IQ peste 135), majoritatea sunt atei.
acu, ca sa nu ne ofticam prea tare: io nu-s nici printre astia inteligenti (IQ-ul meau parca era pe la 125-130), si nici nu-s chiar ateu (dar nici chiar ortodx “by the book”).

sa revenim la studiul cu pricina (care nu-i facut de cercetatorii englezi, ci d-aia americani).

“A team led by Miron Zuckerman of the University of Rochester found “a reliable negative relation between intelligence and religiosity” in 53 out of 63 studies.”
(aici o sa sara unii cu gura ca asta-i evreu, si d-aia i-a dat asa studiul :)) ).

porcusorii de guineea pentru studiul asta, care dureaza din 1921(!!!), sunt 1.500 de (fosti) copii cu IQ peste 135.

un alt studiu, din 1916, citat in studiul actual, spune ca 58% dintre oamenii de stiinta selectati la intamplare sunt necredinciosi. daca la numarul asta de 58% mai putem avea comentarii ca le-a dat cu virgula, studiul merge mai departe si stabileste ca 70% dintre savantii eminenti sunt necredinciosi. aici nu mai merge bagata eroare de statistica (desi pe la agentiile de sondaj politic de pe la noi s-a mai vazut :)).

explicatiile sunt destul de simple si de bun simt:
1. oamenii mai inteligenti au un spirit critic mai dezvoltat, si inghit mai greu contradictiile care apar in fiecare religie majora. “Dumnezeu e bun, da ne trimite in iad, desi ne iarta greselile”, ca sa dau exemplul cel mai drag mie. cum zice studiul, credintele religioase sunt “irationale, ne-ancorate in stiinta si ne-testabile”.
2. oamenii mai inteligenti au o educatie mai buna, casnicii care dureaza mai mult (cu parteneri inteligenti, de obicei!), cariere mai bune, castiga mai multi bani. in final, au o viata mai buna decat aia mai prosti.
acu stiti si voi foarte bine ca atunci cand toate iti merg struna, nu prea te omori cu gandul la Cel de Sus. iti aduci aminte brusc de el cand te pocneste vreo problema. nu ziceti ca nu-i asa (in afara de cazul in care ma citeste vreun sfant, atunci scuze). asa am facut si eu, si la fel procedeaza majoritatea oamenilor.

deci, daca sunteti credinciosi, sperati ca voi sunteti dintre aia mai putini care is destepti, si doar restul postimii va scade media :))

Advertisements

4 thoughts on “e oficial, ateii sunt mai destepti decat credinciosii

  1. mie religia care bazata pe biblie (care e carte sf de mare angajament) mi se pare la fel de utila si credibila ca si gruparea aia de poporeni care fin’ca au vazut si iubit star trek se imbraca precum picard si asteapta sa fie luati de alieni. The end.

  2. 1. După cum ar fi zis un filosof rromân verde ca bradu’, inteligenţii ăia care sunt atei nu sunt oameni inteligenţi nici dacă au Premiul Nobel, sunt nişte dihori inteligenţi şi cu Premiul Nobel.

    2. Atunci când toate îţii merg strună, nu prea te omori cu gândul la Cel de Sus, dar când nu mai merg, dai buzna să te calci pe şi în picioare cu alţii pe la Sfânta Parascheva, neapărat de ziua ei. Ceea ce e total împotriva ideilor creştine, fiindcă presupune că nu trebuie să te rogi decât o zi pe an şi într-un loc, altfel pe Dumnezeu şi sfinţi îi doare undeva de tine. E mai mult superstiţie decât credinţă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s