Protestul prestatorilor de servicii de la Jurnalul National

Mai acu ceva zile, prestatorii de servicii de la Jurnalul National au inceput sa se planga ca presteaza moka. Nu stiu cum sa va spun, protestul asta mi se pare atat de cretin, si din atat de multe puncte de vedere, ca nici nu stiu de unde sa incep. Da o sa incerc sa sintetizez inginereste de ce baietii si fetele de pe plantatia JN is pe langa rau de tot.

Sa stabilim premizele discutiei, ca sa nu fie discutii dupa aia.
In mod ideal, meseria de jurnalist ar trebui sa fie una mai deosebita de restul meseriilor, cam pe undeva pe langa cea de magistrat, medic sau militar. In mod practic, si in particular in Romania, jurnalisti si jurnalism nu exista, si asta din simplul motiv ca acel Cod Deontologic al jurnalistului nu valoreaza nici macar hartia pe care este scris. Iar pentru asta, vina apartine in exclusivitate celor ce presteaza. Nimeni nu poate fi fortat, in Romania de astazi, sa scrie impotriva vointei sale, sau sa faca abstractie de acel cod deontologic, asa ca incalcarile sunt facute cu buna stiinta; asta in fericitul caz in care inca ii mai palpaie vreounuia un beculet: “bai, asta nu e corect”.
Exceptiile sunt atat de putine incat se pot numara pe degetele de la o mana, asa ca ele nu fac obiectul discutiei de fata.

Deci am stabilit, in Romania cei care lucreaza in presa trebuie numiti in mod corect prestatori de servicii, si nu jurnalisti.

Hai sa vedem care sunt plangerile prestatorilor de servicii de la JN.
• In primul rand, protestul e anonim, “din pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice formă de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale și orice informație dată publicității, care ar putea aduce atingere intereselor societății. Sancțiunea pentru abaterea de la aceste clauze este denunțarea imediată a contractului și „amendă” de 5.000 de euro.”

Asta e o clauza contractuala normala pentru orice angajat. Am si eu asa ceva in contract. Respectivul “protest” reprezinta o incalcare a acestei clauze contractuale. In cazul in care ajungi la tribunal, reclamand faptul ca cealalta parte nu si-a respectat obligatiile contractactuale (in speta, plata), nu prea te ajuta faptul ca si tu ai incalcat contractul.

• Motivul protestului este neplata VOLUNTARĂ a salariilor și drepturilor de autor cuvenite pe ultimele patru luni

In momentul in care timp de 4 luni de zile nu iei bani, ar fi cazul sa te intrebi ce mai cauti tu acolo, nu? Daca esti bogat si faci asta ca hobby, e treaba ta. In momentul in care angajatorul / partenerul coontractual intarzie cu platile (fie si cu o zi), e cazul sa te intrebi daca mai vrei sa lucrezi cu el sau nu.

• redactorii angajați (cu carte de muncă) au fost puși în fața următoarei alegeri: fie acceptă diminuarea salariilor cu 25 de procente, fie acceptă denunțarea contractului de muncă și încheierea unui contract pentru drepturi de autor, ale cărui beneficii nete urma să fie echivalente salariului anterior.

Dupa cum spun chiar protestatarii, au avut de ales. Si au de ales intre TREI variante, nu doar cele 2 specificate:
Diminuarea salariului pe carte de munca; pastrarea salariului, pe drepturi de autor; DEMISIA.

• Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing SRL își rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile,

Contract semnat de buna voie DE AMBELE PARTI.
Nu cred ca le-a tinut careva pistolul la cap sa semneze. In cazul in care nu-ti convine contractul, incerci sa negociezi acele parti care nu-ti convin. Daca nu reusesti, ori semnezi (si le accepti), ori nu semnezi (si ramai fara job). Alegere pe care o faci, din nou, de buna voie si nesilit de nimeni.

• Imediat după această operațiune de înlocuire a contractelor de muncă cu cele pentru drepturi de autor, au început întârzierile la plata drepturilor de autor. Prima întârziere a fost între 20 și 45 de zile

Nu prea vad ce reclama ei aici. Semnand contractul, au acceptat intarzieri de pana la 60 de zile. Cea intre 20 si 45 de zile se incadreaza in perioada contractuala. Care e problema atunci???

Dupa ce cititorii le-au transmis, pe buna dreptate “ce bine imi pare ca ti-ai luat teapa”, prestatorii de servicii “loveste” din nou, cu niste prostii si mai mari, cum ar fi:

• majoritatea acestor comentarii sunt pur și simplu rău-voitoare, ale unora plătiți să facă asta

Cand toata lumea iti zice ca esti beat, s-ar putea sa aiba dreptate. Zic si io.

• este cam același lucru cu a-i condamna, în bloc, pe toți nemții, pentru ce au făcut Hitler, SS-iștii și militarii fideli clicii naziste
aici pur si simplu se alinta baietii.

In nici un caz nu se pot compara cu amaratii care au fost saltati si luati cu japca in armata. Au acceptat de buna voie si nesiliti de nimeni sa fie prestatori de servicii in interes privat. Analogia ar fi potrivita cu conditia ca ei sa admita ca au jucat nu rolul amaratului luat cu japca, ci pe cel al propagandistului lui Goebbels. Si DA, aia sunt condamnabili.

• În momentul de față, niciun jurnalist angajat de un trust media nu mai are statutul de independent.

Ma bucur ca recunosc cinstit baietii. Dar nu vad de ce ar trebui sa imi pese mie, ca cititor, de chestia asta, atat timp cat pe ei ii doare in cur de Codul Deontologic.

• Singurii care se pot lăuda cu lipsa ingerințelor politicului în activitatea lor sunt jurnaliștii independenți, care scriu pe cont propriu, pe bloguri sau la comanda unor media – onorând, însă, doar comenzile ce le convin.

Aha. Deci ar mai fi si jurnalisti pe bune. Desi nu vad de c ear fi condamnabil, asa cum sugereaza indivizii, faptul ca jurnalistii independenti onoreaza doar comenzile care le convin. Pai, nu asa ar trebui sa faca toti jurnalistii, sa nu scrie impotriva propriilor convingeri?

• Pentru cei mai mulți dintre noi, jurnalismul nu a reprezentat o afacere. În sensul că nu ne-am propus niciodată să ne îmbogățim „din scris la gazetă”. Am fost mulțumiți cât timp leafa ne asigura traiul zilnic decent.

Singurul comentariu pe care il am este: ”like I give a fuck.”
Ce ma intereseaza pe mine ca respectivul s-a imbogatit sau nu? Daca a facut-o in mod cinstit, bravo lui. Uite, jegosul de Ciutacu, pentru care am toata scarba ca ziarist, e un prestator de servicii apreciat de angajatori. Adica stii de la bun inceput ca, daca suma pe care i-o dai e multumitoare, omul n-are nici o jena in a linge unde a scuipat. Si o duce binisor.

• De aceea am rămas, asumându-ne oprobiul unei părți a publicului, resimțit atât de noi, cât și de familiile noastre

Pai, trebuie ori sa va asumati consecintele felului in care va faceti meseria (uite, Ciutacu a fost flituit pe bune, nu figurativ, da daca scoate banu, i se pare suportabil), ori va comporati in asa fel incat sa nu va scuipe lumea pe strada. Alegerea e a voastra, si are consecinte oricare ar fi ea.

Asa ca, dragi prestatori de servicii de la Jurnalul National, singurul sfat pe care vi-l pot da e sa va cresti o pereche de coaie. Daca JN isi incalca prevederile contractuale, dati-i in judecata. Daca nu sunteti platiti, nu mai munciti acolo. Plecati in alte parte. Ori tot in presa, daca gasiti, ori in alta parte. Inclusiv la sapat santuri, daca altceva mai bun nu gasiti. Nu e nici o rusine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s