Spaima irationala de votul “uninominal pur”

postat de dracu in 2012-05-17 11:43

Citesc de vreo cateva zile prin presa si pe bloguri diverse infricosari si spaime ca, vezi draga doamne, ne pocneste pontanacu de prim ministru cu Vot Uninominal d-al pur fix in moalele capului, si se duce pulii de suflet democratia din Romania.

Acu, nu cred ca ma poate suspecta nime de simpatii PSD-iste pe mine . Da mie tipul asta de vot mi se parea bun si cand era propus de PDL-isti, si mi se pare chiar mai bun acum, propus de uslasi, ca-i la pacahet cu desfiintarea pragului erectoral.

Hai sa discutam pe rand despre cateva din aceste spaime, mai mult sau mai putin irationale, manifestate de ongisti mai mult sau mai putin adevarati, puliticieni si chiar de catre oameni de treaba.

Spaimele:
1. Nu sunt reprezentati cei care pierd sau cei care au votat cu altcineva.
Pur si simplu fals. Sunt reprezentati de cel ales, chiar daca ala nu face parte din partidul simpatizat, sau nu-i personajul favorit.
La fel cum presedintele, din momentul in care isi intra in functie, ii reprezinta pe TOTI alegatorii, si parlamentarul, din momentul in care e ales, are obligatia de a ii reprezenta pe TOTI cetatenii circumscriptiei, nu doar pe cei care au votat pt el (cum ii deosebeste pe unii de altii, ca sa ii protejeze doar pe aia de ii sunt simpatici, de altfel ???)

2. Nu sunt reprezentati cei care nu s-au dus la vot.
Ma scuzati ca mi se rupe pula de motivu asta. Daca ii doare in cur, atunci nici nu conteaza cine ii reprezinta. Altminteri, vezi punctul 1, prin care sunt reprezentati oricum, fie ca vor sau nu.
Idee e ca tu, ca cetaten, sa-tai exerciti dreptul la vot. Daca vrei, ca nu-i obligatoriu. Daca nu vrei, e dreptul tau, si atunci esti reprezentat din oficiu de ala pe care il aleg cei care voteaza.
Ideea ca n-are sens sa votezi cu alt politician decat cel mai bine plasat, ca oricum nu iese, e gresita. Si politicienii trebuie sa creasca, sa lupte in alegeri, sa piarda, sa invete cum sa castige voturi, asa ca le va fi un exercitiu util.

3. Nu mai intra UDMR in parlament, sau nu mai are atata putere.
Ete pula. E chiar ultima mea grija. Din punctual meu de vedere, disparitia UDMR (or mentinerea lui la un nivel strict local) e mai mult decat binevenita.

4. Reprezentantul unui partid minuscul / independent iese din prima, intra in parlament, partidele mari pierd voturile de pe locurile 2 si 3, care nu se mai redistribuie, votatorii lor nu sunt reprezentati
Colectie de cersetorie si afirmatii false.
Atunci partidele mari de pe locurile 2 si 3 n-au decat sa-si desemneze candidati mai buni decat ala micu s-amaratu. Votacii sunt reprezentati cf punctului 1.

5. Se vor crea 2 partide mari, care vor alterna la putere.
Plus un numar eventual semnificativ de independenti.
Mno, poate ar fi timpul sa incercam si asta, dupa tot felu de solutii imorale, concubinaje scabroase stanga-dreapta, traseisme la greu. Le dam puterea toata, si dupa 4 ani vedem daca dam cu ei de pamant sau nu. Ca sa nu se mai tiganeasca, targuiasca, vanda pentru fiecare lege sau motiune de cenzura.

6. De la Dna Pippidi citire, un punct tare: se va incuraja traseismul politic. “favorizează traseismul prin întărirea poziţiei alesului faţă de partidul său”
Si ne da exemplu concret (daca tacea, filozoafa ramanea…)
“în “Secera şi buldozerul” (A Tale of Two Villages) povesteam cum Arnăuţoiu-tatăl mergea şi la candidatul liberal şi la cel ţărănist cerînd o şcoală nouă pentru Nucşoara şi apoi intermedia votul către cine făcea promisiunea de cuviinţă. Şi satul tot vota cum îi spunea el”

Deci, nu stiu cum sa va explic eu, da asta este EXACT ceea ce imi doresc eu de la parlamentarul meu!!! Adica bine, e nobil si misto sa se intereseze si curente si filozofii pulitice, ca or fi liberale, verzi sau socialiste. Da mai mult ma doare sa il vad ca EL, ala pe care am pus io stamplila, isi da silinta sa faca ceva pentru mine, ala de i-am dat cu stampila in freza. Pe bune. Adica, mila mi-e de ala din Ploiesti, da daca asta al meu, din Constanta, are coaiele mai mari si pune mana pe mai multi bani pentru Constanta, nu el e prostul.

Asa ca dormiti linistiti noaptea. Cel putin din punctul meu de vedere, avantajele acestui sistem sunt mai mari decat dezavantajele, prin faptul ca fac parlamentarul direct raspunzator in fata votatorului. El vine si manca cacatu lui la alegeri, tu iti notezi frumos pe hartie listuta cu ce ti-a promis, peste 4 ani, cand vine in fata ta sa-ti ceara iar votu, te duci cu lista in mana, pixu dupa ureche, si il iei frumos :
– coaie, punctu 1, ai zis ca faci asta. Ai facut ?
– pai sa vezi, c-o fi, c-o pati..
– deci nu. Punctu 2, l-ai facut ?
– pai sa vezi ca nu se putu…
– punctu 3 ?
– nici p-ala.
– Ok, lamurit. Muie mah, altu la rand.

Aici e castigul. Si da, rezultatele vor incepe sa se vada in vreo 3-4 cicluri erectorale.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Mai 2012 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s