Kimchi, hrana Purgatoriului

postat de dracu in 2011-06-13 10:12

O sa incep prin a va spune ce este “kimchi”.
Kimchi este o mancare (mai corect, un side dish) ce se pregateste cu manusi de cauciuc (nu-i o gluma!), si ar trebui mancata cu masca de gaze.

Kimchi nu este o salata pur si simplu, e o mancare special conceputa de Diavol. O mirosi, fara nici un misto, de la sute de metri. Si nu, nu miroase a trandafiri, ci de vreo 50 de ori mai naspa decat varza murata. Din simplul motiv ca nu este o varza “fermentata” cum o alinta consumatorii devotati, ci este o varza pe jumate putrezita.

In Coreea de Sud (ca-n aia de nord n-am fost), in orice restaurant te duci, miroase a kimchi. Peste strazile din orasele mai mici si sate, pluteste invaluitor acelasi miros de varza imputita.

Prin 2004, cand eram pe vapor, au venit vreo 200 de coreeni de la firma care fabricase o chestie pe care o instalam noi. Era pe undeva pe langa tarmul Libiei.
Ciuciunghezii au dat de un restauran coreean in Malta, si s-au descurcat sa aduca de la restaurant cateva cutii cu kimchi. Au imputit 2 punti de pe vapor complet, si a trebuit sa fie amenitati ca vor fi absolut toti debarcati, daca nu il arunca peste bord (bietii pesti). Vaporu a mai putit inca 2 saptamani dupa ce a fost aruncat kimchi-ul (dar am apucat sa mananc ).

Faza cu adevarat diabolica e alta.
Kimchi-ul pute ingrozitor (imaginati-va o aroma de varza murata lasata la soare, fara capac, in care s-au pus la murat si niste ciorapi imputiti), DAR creeaza dependenta. Ajunge sa iti placa, si nu doar sa iti placa, ci pur si simplu sa incepi sa salivezi cand ii simti mirosul (daca nasul iti supravietuieste primului contact). In mirosul ala de varza & ciorapi in putrefactie incepi sa sesizezi arome, ca are mai mult usturoi, ghimbir, ceapa verde, ridichi. Ca e mai vechi sau mai nou, aroma difera chiar daca faci de 2 ori aceeasi reteta. E fireste, la fel de imputita, dar subtil diferit. Il simti la miros cum se naste, de cand pui varza la sarat, cum e proaspat pregatit si crantane in dinti, cum ajunge la maturitate, si e imbibat de toate aromele, si cum incepe sa moara si sa se trasnforme intr-o chestie cleioasa.

Kimchi-ul este pentru coreeni mai important decat painea pentru romani. In 2010, o recolta proasta de varza Napa a fost declarata drept “tragedie nationala”, preturile la kimchi si componennte au sarit in aer, iar guvernul a trebui sa reduca taxele de import la varza Napa pentru a evita o revolta nationala.

Din kimchi se pot prepara o gramada de mancaruri. Poate fi mancat si imediat cum e preparat (desi asta e numa asa, de pofta), dar in mod normal trebuie lasat sa putrezeasca o zi sau doua la temperatura camerei.
Dupa ce fermenteaza se pune la rece (exista frigidere special proiectate pentru kimchi), si poate sta luni de zile.
Cand e stricat de tot, nu se arunca, ci se transforma pana la ultima picatura in supa de kimchi (kimchi jjigae).

Se foloseste atat ca side dish pentru cam orice fel de mancare (impreuna cu orezul atotputernic), cat si ca ingredient de baza pentru cateva zeci de mancaruri. Exista si chocolata cu kimchi, daca va puteti imagina o asemenea atrocitate

Binenteles ca imi place si mie la nebunie, ba chiar am adus intr-o zi putin la birou, intr-o cutie inchisa etans. Am scapat cu greu de linsajul colegilor

Vrea cineva reteta? Desi va sfatuiesc sa va cumparati o casa undeva, in mijlocul muntilor, unde sa puteti pregati in siguranta aceasta delicatesa.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Iunie 2011 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s