Codul etic al ziaristului trebuie sa dispara!

postat de dracu in 2011-10-13 09:24

Nu cred ca e un secret pentru nimeni faptul ca ziarele si posturile TV sunt pe fata partizane.

Ziaristii care incearca sa isi mentina o oarecare obiectivitate pot fi numarati pe degetele de la o mana (si raman degete libere!). Si cu siguranta fiecare numara alte persoane, in functie de propriile preferinte politice (mie mi se pare Tapalaga unul dintre ei, de exemplu, pentru ca l-am citit atat criticand cat si aparand puterea / pe Base; sa ma anuntati cand vor face si ciutacii sau gazii asa ceva).

In cazul in care e cineva atat de tampit incat sa nu fi realizat pana acum ca ziaristii nu-s decat o haita de caini asmutiti de stapan incotro considera necesar, putem cita din ciobanii de ziaristi:

“Ziariştii de acolo (realitatea) îl urăsc pe Băsescu mai rău decât îl urăsc eu. Nu era nevoie să-i împing eu în această luptă. Au ales să facă o presă militantă, ca şi cei de la Antena 3.”

“Aţi ales să fiţi o presă militantă, cu mult jeg, cu multă mizerie. Sunteţi militanţi.”

sau din declaratiile lor mai vechi:

“acum îmi construiesc o organizaţie care să răspundă intereselor mele de business, businessul meu fiind doar media.”
“astăzi am nevoie de o organizaţie să răspundă comenzilor mele, ca la Audiul pe care îl am. Am dat de cheie, a pornit, am întors cheia pe stânga, s-a oprit.”
“Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizaţia lui Vîntu şi răspunde la comanda lui Vîntu.”
“nu vreau să comunic o falsitate, adică: Băi, sunteţi liberi! Nu sunteţi liberi, nene. Vă convine, lucraţi, nu vă convine, plecaţi, ce mare căcat!”
“de asta am nevoie, de o construcţie foarte eficientă, să răspundă comenzilor economice la care este supusă. Nimic altceva.”
“Mâine, dacă fac o înţelegere cu Băsescu, Moşule, sunt cu tine, din momentul acela am dat ordin în organizaţie şi organizaţia este cu Băsescu. Punct.”
“Am decis că luptăm împotriva lui Băsescu, toată organizaţia trebuia să lupte împotriva lui Băsescu cu toate armele.”
“eu nu mai concep niciun fel de dizident în Academia Caţavencu. Academia Caţavencu, ca orice instituţie de presă din trustul meu, răspunde intereselor patronatului. Punct!”
“Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminat cu glumele de genul independenţă editorială, să îmi pot face eu şmenurile.”
“orice urmă de dizidenţă să ştii că se sancţionează cu desfacerea contractului de muncă.”
“Dacă decidem, de exemplu, mâine suntem tovarăşi cu Băsescu. Păi de mâine toată lumea îl las pe Băsescu în pace.”
“Nu, n-ai înţeles : ei sunt agresaţi în funcţie de interesele mele. Atât!”
“În momentul în care unul îşi permite să încalce strategia grupului de presă Realitatea Caţavencu, ăla pleacă acasă”

Ca urmare a acestor declaratii mai mult sau mai putin publice, a unor pastori de ziaristi, declar Codul Etic al Ziaristului un document mort si care trebuie ingropat urgent.

Hai sa luam articolele unul cate unul, si sa vedem cate dintre ele se mai aplica, macar din cand in cand, ca sa realizam cat sunt de ridicole in conctextul actual al societatii romanesti.

“ARTICOLUL 1
Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat.”
Hmmm.. right..
Li s-au trasat jurnalistilor de la irealitati si hanteni “linii editoriale”? ia sa-i intrebati, ca-s curios de raspuns.

“ARTICOLUL 2
Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile.”
“Basescu, implicat in traficul de arme”. Inca nu am vazut acele informatii veridice.

“ARTICOLUL 3
Ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. Stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale.”
Asta nu mai merita nici un fel de comentariu.

“ARTICOLUL 4
Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor…”
Sigur ca da. Doar ca mai publica adresa unor judecatori care ii judeca stapanul, precum cei de la Cotidiotul, fie-i tzarana usoara.

“ARTICOLUL 5
Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta.”
E suficient sa va uitati 3 minute la Hanteni, ca sa va dati seama de ridicolul acestui articol.

“ARTICOLUL 7
Ziaristul are responsabilitatea civica de a actiona pentru instaurarea justitiei si dreptatii sociale.”
Articol absolut fantezist. Ziaristul are doar datoria de a sluji stapanul.

“ARTICOLUL 8
In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului.”
Sigur. Pozitiile obtinute de diversi ziaristi prin guverne si ministere sunt doar coincidente. sau casele de la stat. Si se datoreaza pur si simplu comepetentelor profesionale, nu constituie un soi de spaga. Chiar de loc.

“ARTICOLUL 9
Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia, face acuzatii nefondate, plagiaza, foloseste neautorizat fotografii sau imagini tv si surse ori calomniaza savarseste abateri profesionale de maxima gravitate.”
De unde sa incep?? Hai sa dau ca exemplu doar informatiile ciordite de pe bloguri. Despre “distorsionarea intentionata a informatiei” si “acuzatii nefondate”, astea trebuie mutate in fisa postului. Ziaristul E DATOR sa le faca, in interesul patronatului. deci trebuie tracute in fisa postului.

“ARTICOLUL 10
Ziaristul si redactia au datoria de a face corectiile necesare in cazul in care, din vina lor, vor fi date publicitatii informatii inexacte.”
Aha. Sigur. Si asta se intampla tot timpul.

Codul etic se poate rezuma doar la articolul 6, care spune ca
“Ziaristul va pastra secretul profesional privind sursele informatiilor obtinute confidential.”
Asta e singurul care mai e respectat, cat de cat.

Tagma jurnalistilor are datoria de a se dezice public si a dezavua continutul codului etic, ca fiind complet inacceptabil si nerealist, nepotrivit cu vremurile in care traim.

Jurnalistii au dreptul sa latre, scuipe si pupe in cur la comanda stapanului, fara a le fi rusine de treaba asta: pur si simplu, face parte din fisa postului.

Trebuie sa le redam demnitatea, pana si curvele au dreptul la demnitate, daca muncesc cinstit.
Pana la urma, voua v-ar fi usor sa il pupati in cur pe Felix, Crin, Ponta, Basescu samd dupa cum i se scoala sefului, cu carare pe stanga sau pe dreapta???
Nu.
Propun instituirea sporului de rusine pentru meseria de jurnalist, pentru ca oamenii o merita cu prisosinta.

Trusturile de presa trebuie obligate prin lege sa-si declare orientarea in cel mai public mod cu putinta (in sigla televiziunilor si in logo-urile ziarelor), ca si orice modificare a ei, dictata de interesele patronale. Iar orice deviere trebuie pedepsita cu amenzi serioase.
De exemplu, siglele celor din Intact si Realitatea trebuie sa contina “Jos Basescu”, si am inteles ca altii trebuie sa puna “Sus Basescu” (“din pacate”, nu ii urmaresc pe ultimii).
Doar ganditi-va cat de complicat a fost pentru cei din Intact de-a lungul anilor, sa isi schimbe destinatia scuipatului / linsului in functie de aliantele lui Felix.

e timpul ca ziaristii sa nu se mai cace pe ei, sa accepte ceea ce sunt si sa nu se mai ascunda dupa deget. sunt niste slujbasi ca oricare altii. de fapt, intr-o situatie mai nasoala decat majoritatea, avand o slujba mult mai umilitoare. de asta ar si trebuie sa primeasca un spor de rusine. si nu glumesc.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Octombrie 2011 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s