Un nou partid! De ce, tinta, cu cine si cum?, partea II-a

postat de dracu in 2011-02-25 15:08

dupa cum ziceam acu fo 2 zile, discutam despre infiintarea unui nou partid, Alba ca Zapada sau ba.

Sa vorbim azi despre TARGET.

Care ar trebuie sa fie orientarea politica?

Jumate din cei intrebati de dl Dancu is de parere ca un partid nou ar putea merge.
Din astia care raspund ca ar putea merge, ca orientare politica, is 40% de centru, 22% de dreapta si 21% de stanga.
Deci partidul, teoretic, si-ar putea alege la fel de usor fie un centru-dreapta, fie un centru-stanga, pentru a maximiza nr de simpatizanti.
Asta doar teoretic, pt ca practica ne duce un pic intr-o directie.
Partidul ar trebui sa aiba o prezenta online puternica, un numar de oameni dispusi sa contribuie financiar (mai mult sau mai putin simbolic). Vorbim de populatia preponderent urbana, care are niste bani in buzunar, oleaca mai tanara. Or astia trag mai mult spre dreapta decat spre stanga, ca mai au destul pana la pensie.
Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, pe stanga politicii se calca pe bocanci PSD, PNL, si PDL cand face rost de ceva lovele. Pe dreapta e dit-a-i autostrada libera. Deci o orientare moderata, de centru-dreapta, ar castiga mai multi aderenti decat una de centru stanga, unde competia e acerba.
Ne-am lamurit si cu orientarea: Centru – dreapta.

Ce ar trebui sa isi propuna, cel putin pentru 2012, Alba ca Zapada?
Timpul e destul de scurt, dar mai mult decat suficient pentru un rezultat onorabil.
E absurd sa isi propuna castigarea guvernarii, daca pleaca de la ideea asta is dusi cu capu.

Ceea ce trebuie sa isi propuna ca obiectiv electoral este, pe de o parte, intrarea in Parlament, undeva intre 5 si 10%. Iar pe de alta parte, castigarea unor primarii de orase prin tara, p-acolo unde atat PSD-PNL-PC cat si PDL sau UDMR o sa vina cu indivizi corupti (e important aspectul asta, discutam mai incolo). Adica d-astia care fac afaceri cu statul, care au avut sau au probleme penale, au fost implicati in scandaluri de coruptie (chiar si nedovediti, ca si Bercea Mondialu are 5 NUP-uri).

Ca obiectiv politic, partidul trebuie sa-si propuna fie participarea la guvernare, fie sustinerea guvernarii (oricare ar fi aceea, ca am senzatia ca USL n-o sa aiba o majoritate asa de confortabila), in schimbul implementarii proiecte / legi.

Cu ce proiect politic / mesaj trebuie sa vina partidul?
Si acum ajungem la chestiunea cea mai arzatoare, ce anume sa promoveze partidul ca proiecte politice, atentie, REALIZABILE. E inutil sa ne gandim la modificarea Constitutiei , de exemplu, atat timp cat nu exista nici vointa politica de a se face asta, nici sansa realista de a aduce la vot 50%+1 din populatia cu drept de vot.

Iarasi, o sa citez din nea Dancu:
* 66% romani cred ca coruptia din vami ajunge la partidele politice.
* 80% dintre romani au ramas cu aceeasi parere (proasta) despre partidele politice in urma acestui scandal
* Guvernul “se bucura” de 91% neincredere a populatiei, Presedentia de 84% neincredere, iar Parlamentul de 90% neincredere (ca sa fiu rautacios, ete ca romanu are mai multa incredere in presedentie decat in parlament, desi nu cu mult, ca doar si Base e dintre ei, nu-i picat cu harzobu din cer )
* SRI “se bucura” de 55% neincredere (si mi se pare uimitor ca doar atat, in ciuda spumelor de pe tembeliziuni), Politia de 65% neincredere, DNA de 68% (aviz amatorilor, cam au de lucru baietii la comunicare; degeaba au rezultate bune si ii lauda lumea buna, daca nu pun asta pe toate gardurile, mai ales alea electronice), iar Justitia e in top, 3 din 4 romani neavand incredere in ea (75%). Si o sa inceapa sa aiba incredere in ea in momentul in care judecatorii o sa bage din politicieni dupa gratie, cu executare si pe ani bunisori, in loc sa le ceara scuze ca i-au deranjat, si sa ii perie ca s-ar putea sa aiba o scama.

Mi se pare suficient de clar ca, desi romanul nu are chef sa renunte la mica coruptie, si-ar dori sa vada beliti niste rechini, in loc de plevusca. N-ar vrea sa intre romanul la parnaie pentru ca a incercat sa dea spaga unui politist ca sa nu ii ia carnetul (cum ar fi normal), dar i-ar face placere sa ii vada pe cei care afiseaza multi bani dupa gratii. Nu-i bai, si io as prefera sa ii vad pe aia mari dupa gratii mai intai, spaga la scoala, nash, politai sau doctor mai poate astepta.

Obiectivele politice ale noului partid tre sa mearga in directia diminuarii coruptiei la nivel inalt si a pedepsirii faptasilor.
Trebuie dezvoltate proiecte legislative sau amendamente la legi, publice si supuse discutiei, cel putin a membrilor de partid, dar nu numai (vrei sa comentezi si nu esti membru de partid, 1 euroi comentariul ).

Se pot gandi la obiective secundare economice sau de alta natura, dar obiectivul principal si PUBLIC (foarte public chiar!) trebuie sa ramana CORUPTIA.

Pot veni cu un pachet de propuneri legislative, si o sa dau doar cateva exemple (aici e de preferat sa se bage in seama niste juristi, SA ZICA CE MERGE SI CE NU):
* Afacerile cu statul ale politicienilor de la nivel de consilier de primarie in sus, directe sau prin neamuri, sa devina infractiune.
* Votul transparent, in orice ocazie, in toate institutiile publice. Interzicerea votului secret. Incercarea de a influenta un vot, in special prin amenintari (nu te mai sustine partidul, etc), sa devina infractiune.
* In cazul inceperii urmaririi penale, orice demnitar sa fie suspendat din functie, pana la incetarea ei. Prin lege. Ne-negociabil, si ne-votabil.
* Judecarea cu celeritatea a proceselor in care sunt implicati demnitari acuzati de coruptie si infractiuni conexe ( trafic de influenta samd).
* Prin lege, termenul maxim de amanare sa nu poata depasi o perioada de X (o saptamana, 2 sau o luna)
Si multe altele de genul asta, la care se pot gandi astia cu scoala juridica, nu inginerii.

Participarea la guvernare sau sustinerea ei trebuie negociate si CONDITIONATE de adoptarea macar a unei parti din aceasta legislatie.
Atentie, negociabile cu puterea sa nu fie CONTINUTUL legilor, ci doar NUMARUL legilor din program adoptate.
Asta pentru a se elimina posibilitatea pervertirii legilor, si a transformarii lor in mobilier care da bine.

tura viitoare (cand o fi si aia), vorbim despre “Cu cine?”.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Februarie 2011 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s