O poveste de dragoste: vinul georgian

postat de dracu in 2011-05-10 14:19

Georgienii nu cultiva struguri si fac vin. Ei sunt inventatorii vinului.
Georgienii nu sunt amatori de vin, ci vinul le curge prin vene inca din frageda pruncie.

Vinul ii intampina la nastere, le sade alaturi la botez, ii acompaniaza in copilarie, adolescenta si tinerete, fiind prezent la fiecare masa, e sarbatorit alaturi de miri la nunti, ii consoleaza la divort si boceste impreuna cu mortul. De-a lungul vietii, e prilejul a mii de toasturi, de bucurie, de necaz, de dragoste, de impacare.

Bautul vinului, mai ales in public, nu e o o chestie banala, asa cum bei o bere. Vinul se bea alaturi de cei dragi, si nici un pahar de vin nu se bea fara un toast. Nici unul, pe bune. Esti badaran daca ai dus paharul plin la gura fara sa spui ceva frumos.
Nu sunt sigur care e ordinea toasturilor, dar e un intreg ritual. Se bea in cinstea familiei, a masenilor, a colegilor, pentru copii, pentru femei, petru morti, pentru cei prezenti la masa, dar si pentru cei absenti, pentru stramosi, pentru tara si pentru prietenie.

Nu exista popor in lumea asta mai strans legat de vin decat georgienii. Fara vin, gruzinii nu ar fi gruzini, ci altceva.

Cele mai vechi dovezi arheologice ale cultivarii de struguri si productiei de vin provin din Shulaveri, din Georgia. Astea sunt de acum 8.000 de ani, cand pana si chinezii se jucau cu putzele in tzarana.

Acum 8.000 de ani, locuitorii de pe actualul teritoriu al Georgiei nu doar ca faceau vin, da inventasera deja si primele E-uri, ca sa conserve vinul: adaugau rasina de nu’s ce copac, ca sa taie fermentatia.

Nu ma indoiesc de faptul ca vinul indoit cu apa (si vandut la pret de vin curat) a fost inventat tot de ei.

Georgienii faceau vinul in niste oloaie de lut, unele suficient de mari de incapea un om intreg, numite kvevri. Astea se ingropau in pamant, se acopereau cu capace de lemn, si asa era pastrat si invechit vinul (cel care supravietuia bautului).

Desi al 2-lea popor crestinat din lume, nu s-au lasat de bautura. Biata Sfanta Nino s-a folosit de betivaneala lor, facand o cruce din vite de vie, legata cu parul ei. Cruce cu forma specifica, cu bratele atarnand (bine ca nu a facut o cruce care sa stea la orizontala, tot ca efect al vinului)
Asta da marketing!!! Daca nu poti sa-l elimini, foloseste-l.
Nu m-ar mira ca tot de la ei sa se fi inventat si smecheria ca vinul e sangele lui Isus, ca sa aiba un motiv sa fie mai aproape de El.

In Georgia, fiecare cap de familie responsabil inca isi fabrica vinul in casa. Chiar daca nu are vie, isi cumpara struguri din piata, si isi face vinul propriu unde poate. Si fiecare are reteta proprie de vin, care e fireste, cel mai bun macar din Georgia, daca nu din lume.

Soiuri de vin sunt nenumarate. Doar varietati de struguri specific georgiene sunt peste 400, ca sa va dati seama despre ce vorbim.

Favoritele mele sunt vinurile rosii putin dulci (semi dulci, semi dry). Dar puteti incerca orice alte varietati. Mukuzani, Saperavi , Kindzmarauli, sau dintre vinurile albe, Alazani.

In acelasi timp, georgienii sunt si foarte buni producatori de cognac. Atat de buni, ca pe la 1900 ii bateau la cur pe francezi pe la toate saloanele internationale.
Ca o dovada de cat de bun era coniacul georgian (si vinurile), merita mentionat ca Revolutia din Octombrie din Rusia a luat o saptamana de zile pauza, special pentru a extermina colectia de vinuri si coniace a Romanovilor!!!

In incheiere, va invit sa studiati un blog mult mai pe felie, aici.
Pe netul romanesc, puteti gasi informatii bune aici iar de cumparat, puteti cumpara de aici.

Clickuiti cu incredere linkurile si s-aveti pofte

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Mai 2011 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s