Georgia, Sakartvelo, part 2. Regina Tamara, femeia cu boase.

postat de dracu in 2011-05-06 13:14

Dupa cum va spuneam si data trecuta, Regina Tamar a Georgiei e una din putinele femei din istoria omenirii care a fost declarata nu regina (asta fiind o chestie pe care suficiente purtatoare de pasarica au reusit sa o obtina), ci REGE.

Comprativ cu dimensiunile actuale ale Georgiei, pe vremea reginei Tamar arata cam asa.

Ca si Fane Babanu al nostru, desi nu a dus o viata chiar de sfanta, a fost si ea canonizata de biserica pentru maretele realizari. Spre deosebire de Fane, doamna cu pricina a pus bazele unui imperiu georgian (chiar daca imperiul cu pricina a avut o viata scurta).

Tac’su, George al 3-lea, desi destul de priceput in ale razboiului si ale curvasariei politice, a avut un mare defect: n-a facut baieti, ci numai fete. Chestie destul de naspa cand tre sa te tii agatat de tron.

Dupa un banal macel intre neamuri, care s-a soldat cu castrarea si orbirea invinsului (nepot), Gigi si-a zis in barba ca ar trebui sa se gandeasca la viitoru familiei, chiar daca n-are purtatori de sula ca mostenitori. A lucrat si el cu ce-a avut. Asa ca, bazandu-se pe pozitia lui de smecher, a decis ca o va coopta la guvernare pe Tamar cand va implini 12 ani.
Boierii timpului, oameni suficienti de inteligenti sa nu se pise impotriva vantului, au acceptat entuziasti.

Dupa vreo 6 ani de zile, Gigi s-a dus pe vesnicele plaiuri ale vanatoarei, lasand-o pe fiica-sa de capu ei, pe tron. Fireste, bulangii aia de boieri, misogini fiind, prima grija pe care au avut-o a fost sa o marite pe donsoara, ca era prima data in istoria Georgiei cand o purtatoare de pasarica era pe tron, si nu pe langa el.
I-au ales tinerei regine un print pe nume Yuri Rusul (misto nume, cre ca erau o gramada de seleucizi la vremea respectiva pe care ii chema “Yuri”), omu profi la dat cu sabia in dujmani, dar altfel un barbat adevarat al timpului (adica betiv, curvar si care isi mai si troznea nevasta cand facea gat).

Dupa numa doi ani de mariaj plin de realizari, Tamar reuseste sa-i faca bagajele lui barbac’su, sa il urce pe cal si sa il trimita pachet la ma-sa (v-am zic ca avea coaie, nu?). bine, plin de bani, asa ca tipu n-a iesit prost deloc din afacerea asta. Ba chiar reuseste sa divorteze, chestie destul de complicata la momentul respectiv. Printre motivele divortului au figurat betivaneala si … hmmm, sodomia. (banui ca pe vremea aia era criza de vaselina).

Scapata de betivan, de curvar si de puli in cur, Tamar se orienteaza catre un individ mai adecvat, care sa aiba pile pe la comerciantii de untura, macar. Si il alege pe David Soslan, si asta meserias pe bataie, dar atfel stand cuminte sub papucul nevestei (ca orice om intelept).
Regina isi conducea ostile in batalie, da nu era tampita sa o faca din prima linie (ea de obicei baga vraji de pe la o biserica din apropierea locului de mardeala); in prima linie il trimitea mereu pe barbac’su ca deh, doar la asta is buni masculii.

Pe la 1201, pe un sultan seleucid pe nume Suleyman il cam mananca in cur, si cucereste una din provinciile care plateau tribut Georgiei. Pe langa asta, ii mai trimite si reginei Tamar un ultimatum destul de nepoliticos, in care ii zicea practic ca masa-i curva si ca dupa ce ii fute o mama de bataie, o sa o bage in haremu personal. Regina, posedand coaie, dupa cum v-am explicat, il trimite pe barbc’su David sa ii futa 2 in barba turcaletului pentru insulta. Barbac’su, fara sa comenteze (pe vremea aia nu cre ca se inventase presu de la usa, si e cam naspa se dormi pe piatra goala a treptelor castelului), ia vreo 60.000 de georgieni si armeni care frecau menta prin preajma, si le fute o mama de bataie lu Suleyman si celor 250.000 de turcaleti atasati (nu stiu cum se face ca turcii astia mereu si-o luau pe coaje cu sutele de mii de la georgieni).
Spre deosebire de David Zidaru, David al Tamarei a fost gentleman, si i-a caftit pe turci cavalereste, fata in fata. Adica fiecare georgian a avut de caftit cate 4 turci si ceva de caciula.
Dintre georgieni au murit pana in 5.000, in schimb turcii au tras tare si s-au ales cu vreo 180.000 de turcaleti, ceea ce ar fi trebuit sa ii invete sa se poarte frumos cu muierile, mai ales cand au soti care nu inteleg si ei o poanta, o glumita.

Dupa cafteala trasa turcaletilor, Tamar a dat-o de tot in bisericeala. A inceput sa runce cu bani pentru biserici in toata lumea cunoscuta, de la Muntele Athos la Ierusalim, tragand o cafteala si bizantinilor din cauza ce i-au sutit banii pentru o biserica, si infiintand Imperiul Trabzonului pe teritoriul bizantin.

Pe la 1213, obosita de atatea rugaciuni, regina Tamar se stinge.
Barbac’su, David, se curatase cativa ani mai inainte, dar pe istorie o durea un cur asa ca nu a retinut exact cum, unde si de ce.

pana in ziua de astazi, perioada Reginei Tamar este denumita “The Golden Age”.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Mai 2011 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s