Georgia, part 1

postat de dracu in 2011-04-23 11:40

Georgia, part 1
Avand in vedere vizita mea in Tbilisi, m-am gandit sa va spun cateva cuvinte despre o tara mai putin cunoscuta, si care mi-a placut al naibii de mult. Cine stie, poate va voi trezi curiozitatea, si veti merge si voi. Sunt sigur ca nu veti regreta.

Sa incepem cu inceputurile.

Statul georgian s-a format din alte 2 state, Colchis si Iberia (care n-are nimic de-a face cu Spania).
Prin secolul 3, ambele state au adoptat crestinismul, fiind printre primele state crestine. Au fost convertiti de catre Sfanta Nino, pe la inceputul secolului 3. Nino este unul dintre cele mai comune nume de femeie in Georgia, si in ziua de azi.

Georgia (Colchis) e si taramul lanii de aur. lumea zice ca datorita mestesugului de a extrage aur cu ajutorul blanii de berbec, scufundata in rauri si care aduna particulele fine de aur.

Ca un fapt divers, Alexandru cel Mare nu a cucerit cele 2 state georgiene. Un general de-al lui, Menon, a fost trimis sa cucereasca unul din regatele mai micute, Spir. Dar Mithras si ai zoroastrianismului.

Pentru urmatoarele sute de ani, Georgia a fost locul de bataie a diverse imperii, precum cel roman, bizantin, persan, arab, seleucid si care or mai fi fost.

Prin anul 1.000, Bagrat III (abhaz) reuseste sa puna bazele primului stat unificat georgian. sub domnia lui, acum o mie de ani, a fost construita catedrala Bagrati , in Kutaisi, existenta si in ziua de azi, monument UNESCO.

In 1080, majoritatea teritoriului georgian era sub ocupatia turcilor seleucizi. Astia au masacrat cam toata populatia, de la vladica la opinca, iar si doar cateva zone au ramas necucerite, in munti (suna familiar? J)

In 1089, un ciutan cu oo de elefant, pe numele de David a 4-lea Intemeierorul (un fel de Fane Babanu al georgienilor), la varsta de 16 ani ajunge pe tronul ramasitelor regatului georgian, prin demisia de onoare a lu tac’su. Practic, aia de la curtea lu tac’su (David al 2-lea, nu stiu ce s-a intamplat cu al 3-lea), au ajuns la concluzia ca tac’su e cam incompentent, si mai bine il pun pe ala micu la treaba.
Asta n-a stat mult pe ganduri, a inceput sa-si organizeze o mica armata regulata, plus niste trupe paramilitare de tzarani care prindeau turci d-astia mai rataciti si ii casapeau.
In cativa ani, ajutat si de o cruciada care a trecut prin zona, a reusit sa elibereze cam toata zona, si s-a trezit cu o dilema: avea prea mult pamant, si prea putini oameni (ca turcii erau destul de profesioniste la macelarit). Asa ca a chemat vreo 40.000 de un fel de turci (kipchak), ceva osetieni, plus gasti de mercenari de prin Italia, Germania, Rusia si Scandinavia.

Pe la 1121, Sultanul Mahmus al seleucizilor ajunge la concluzia ca David asta i-a rupt coiaele mai mult decat suficient, asa ca declara Jihad Georgiei, asa ca il trimite pe unul dintre cei mai meseriasi generali, Ilghazi, impreuna cu vreo juma de milion de oameni (de la 460,000 la 850,000 de celoveci, depinde pe cine intrebi) , sa il invete pe asta micu bunele maniere .
Asta micu, David, avea pe la 40.000 de georgieni, vreo 15.000 de kipachi, 500 de oseti si vreo 100 de bucati de crusaders franci (cine a mai jucat joace, stie ca crusaderii astia is belea!).

In batalia de la Didgori, asta micu s-a dovedit o curva deosebita.
A cerut un meeting cu sefimea armatei seleucide (sa stabileasca party-ul de dupa batalie, probabil), la care a trimis vreo 200 de bucati cavalerie grea (ca ofiteri ai armatei georgiene, chipurile).
Fraierii de turci au acceptat, crezand ca un crestin cumsecade precum David n-o sa se tina de porcarii. Asa ca si-au trimis cam toata sefimea armatei la meeting cu georgienii. Care georgieni, o data ce s-au vazut fata in fata cu toti generalii, locotenentii, beyii si ce pana mea de grade or mai fi avut, i-au luat la macel, si i-au kilarit cam pe toti.
De unde se vede ca ofiterii armantei seleucide erau cam la fel de meseriasi ca ai armatei romane, adica s-or fi pricepand sa bea ceai, cafea, si sa citeasca o harta (maxim), da pula skilluri de dat cu sabia sau toporu. Chestie care i-a costat destul de scump.
Simultan cu macelul ofiterimii seleucide, David si cu ficior’su i-au luat la macel si pe trupetii de rand.
Oarecum debusolata de faptul ca nu mai are cine sa zbiere la ea, soldatimea a tras concluzia ca-si baga pula-n ea de armata, ca nu-i meserie de viitor, asa ca au luat-o la fuga voiniceste. Ma rog, aia 40% care au apucat, ca georgienii au fost si ei harnici la macelarit fugari. Nu le-a luat decat vreo 3 ore sa omoare cateva sute de mii de oameni.
Asta vine cam minim 5 turci pe fiecare basca de georgian. As zice ca e o productivitate a muncii remarcabila. Georgienii au mai capturat vreo 25%, pe langa aia 60% pe care i-au kilarit, ca probabil obosisera si ei sa dea cu sabia.

Ok, data viitoare continuam cu stranepoata lu David Contructoru, pe nume Tamara, femeia care avea niste coaie atat de mari, ca a foste declarata REGE, si nu REGINA (nici macar Lisaveta aia a Angliei n-a ajuns la performanta asta!).

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Aprilie 2011 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s