studiu de caz

postat de dracu in 2009-09-16 21:35

haideti sa facem un exercitiu de imaginatie, pentru a ne putea face o parere directa despre cum se face dreptate in Romania.
sa zicem ca eu, dracu, sunt mare patron peste o toneta cu inghetata. la mine vine Gigel, sa il angajez ca vanzator. il verific la tabla adunarii, constat ca stie acceptabil limba romana, si ii zic ca il angajez. ii ofer un salariu de 600 lei, de 6 ori mai mare decat are baiatu care vinde la chioscu de ziare. Gigel accepta si se apuca de treaba.

dupa o perioada de timpu, Gigel imi cere un spor de 50 % la salariu. asta pentru ca si varul lui, Dorel, care lucreaza la uzina nucleara, are un spor de 50 %, si e discriminare daca nu ii dau si lui. si pentru ca jobul de vanzator de inghetata e cel mai important in oras (ca stau intr-un oras turistic, pe malul marii). si pentru ca a citit el in ziare ca vanzatorii de inghetata din Danemarca au salarii mult mai mari. asa ca el a ajuns la concluzia ca salariul pe care i-l dau eu e o bataie de joc, si e de 2 bani.

eu incerc sa-i explic lui Gigel ca e criza, lumea nu prea mai are bani, vanzarile de inghetata au scazut cu 50%, asa ca n-am de unde sa ii dau mai multi bani. el refuza sa inteleaga, insista ca jobul lui e vital pentru turisti si cetatenii orasului, ca daca nu i-ar racori el cu inghetata, ar muri bietii oameni deshidratati.

daca vede ca nu-i dau bani, Gigel trece la fapte:
* fin’ca are casieria pe mana, imi fura din casierie ca sa isi completeze el cat vrea salariul. ba, ma ameninta ca imi ia si masina daca nu il las sa-si ia cat vrea.
* vine la munca (din cand in cand), mai freaca 2 robinete, se uita in oglinda, isi face manichiura. cand clientii se apropie si cer inghetata, le explica faptul ca el protesteaza. si ca nu refuza sa le vanda inghetata, dar sa vina peste vreo 2-3 luni, dupa ce isi rezolva problema cu salariul. si ca pana atunci el nu le vinde nimic. dar sa se ia in consideratie ca el nu refuza sa vanda inghetata, nu si-ar permite sa lase oamenii sa se deshidrateze, stie cat de important este jobul lui, ca practic, dupa vanzatorul de inghetata nu mai e nimic, e NEANTUL. dar, pe moment, el protesteaza, si o sa le vanda inghetata mai tarziu. intre timp, daca nu se supara clientul, ar fi chiar binevenit sa ii dea un telefon lui Dracu, si sa-l mustruluiasca pentru ca nu-i mareste lui Gigel salariul in mod corespunzator, adica la nivelul vanzatorului de inghetata din Danemarca.

intre timp, mie, lui Dracu, mi se strica inghetata in toneta, cetatenii se deshidrateaza pentru ca le lipseste vitala inghetata, iar Gigel protesteaza si nu vinde nici o inghetata.

asa ca ma adresez judecatorilor cu plangerile:
* Gigel sa-mi dea inapoi banii pe care mi i-a furat din casierie
* Gigel sa presteze munca pentru care este platit
* lui Gigel sa-i fie retinut salariul pentru perioada in care “protesteaza”

deci, domnilor judecatori, cine va avea castig de cauza?
patronul Dracu sau salariatul Gigel?

p.s. orice asemanare cu realitatea este doar o simpla intamplare

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Septembrie 2009 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s