si ceva de bine despre Justitie

postat de dracu in 2009-08-28 16:15

desi nu e cu siguranta cel mai bun moment de a spune ceva de bine despre Justitie, am promis ca o sa o fac.

parerile despre Justitie sunt diametral opuse, in functie de pozitia la capatul sulii:
* aia care ajung in Justitie la capatul gresit al sulii, “justitiabilii”, dupa cum sunt porecliti, is de parere ca e de tot rahatul, si ca daca n-ai lovele, esti mancat. cam trei sferturi dintre romani, adica.
* cei care lucreaza in Justitie sunt de parerea ca abia is cativa corupti, pe ici pe colo, nici de-un insectar nu-ti iese.

ca de obicei, adevarul trebuie sa fie pe undeva la mijloc.
adica nici toti magistratii nu-s corupti, nici nu-s toti cinstiti.
nu cred ca poate cineva sa aprecieze, nici cu o marja de eroare de 20%, cati is aia corecti, si cati is aia corupti. din pacate.

de “rezultatele” la nivelul luptei cu coruptia la nivel inalt nu cred ca e cazul sa dezvoltam: 1 singur parlamentar (Bivolaru) a executat pana acum inchisoare, in 20 de ani. nici un ministru, nici un prim-ministru, samd.

aparent, legea functioneaza doar pana la nivelul de parlamentar, de acolo te situezi deasupra ei.
sau, mai e si cealalta varianta: toti ceilalti au fost cinstiti.

dar sa revin, ca ziceam sa zic de bine

nu trebuie neglijat faptul ca exista judecatori care dau pedepse pentru coruptie. si chiar, incredibil, d-alea cu executare. ok, nu chiar pana la nivel de parlamentar, ca aia is intangibili, dar pe la inspectori de politie, comandanti de unitati militare, si chiar mai sunt si judecatori sau procurori condamnati .

ce trebuie sa intelegem de aici nu e faptul ca exista corupti in Justitie (ca asta nu-i un secret pentru nimeni) , ci faptul ca sunt oameni, judecatori, care au curaj sa-si condamne colegii de breasla care au calcat pe bec. n-au curaj inca sa condamne pestii mari, dar poate o sa-si faca, in cele din urma, si pentru asta.

vad ca procurorii deja nu mai sunt asa de timizi, si dau cu paru in stanga si-n dreapta, si fac dosare.
mai ramane sa prinda si judecatorii ceva curaj, sa judece niste procese intr-un timp ceva mai scurt de 3-4 cincinale.

“În dosarele soluţionate definitiv în ultimii ani, amintim selectiv doar condamnarea pentru fapte de corupţie, în anul 2005 a doi procurori şi un magistrat asistent; în anul 2007 a trei judecători; în anul 2008 a unui judecător, doi procurori şi un grefier; în anul 2009 a unui procuror.”

” în perioada ianuarie 2005 – iunie 2009, au fost sancţionaţi disciplinar de către Secţiile CSM un număr de 36 judecători, 17 procurori şi un magistrat asistent. Dintre aceştia, 15 judecători, 5 procurori şi un magistrat asistent au fost sancţionaţi pentru săvârşirea abaterii disciplinare a exercitării funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă prevăzută de art. 99 lit. h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Tot astfel, în perioada ianuarie 2005 – ianuarie 2009, CSM a încuviinţat arestarea preventivă faţă de 2 judecători şi 7 procurori. În aceeaşi perioadă, CSM a dispus suspendarea din funcţie a unui număr de 9 judecători şi 16 procurori, în urma punerii în mişcare a acţiunii penale. Un judecător şi 4 procurori au fost excluşi din profesie, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unor infracţiuni.”

“Numărul hotărârilor de condamnare pentru corupţie ale angajaţilor MAI este de 17 (definitive) pentru anul 2006, 88 (din care 70 definitive) pentru anul 2007 şi 75 (din care 47 definitive) pentru anul 2008.”

si ca sa dau si eu vreo 2 exemple concrete, de anul asta. gasiti mult mai multe aici 🙂
* Comandant de unitate condamnat la plata cheltuielilor pentru reparatiile facute de catre soldati la diverse apartamente (al lui, soacra, parinti), in valoare de 11.427 lei si 2 de inchisoare.
* Inspector de Politie, condamnat la 5 ani si 6 luni de inchisoare , pentru contrabanda cu tigari cu executare.

De judecatori ca cei de mai sus avem nevoie, si mare pacat ca nu se fac publice astfel de cazuri. Cu numele, prenumele, poate chiar si pozele judecatorilor respectivi (ok, fara adresa ), si prezentarea cazurilor.

astia din presa ar avea o paine buna de mancat pe tema asta ca deh, e cu ascultare de telefoane, cu fuga prin paduri, cu ofiteri sub acoperire, chestii care chiar s-ar vinde. poate n-ar fi o idee rea sa contactati (voi, magistratii) ceva ziare, si sa incepeti un soi de foiletoane de genul asta. e posibil sa prinda.
si, pe langa asta, in loc de a avea ca modele sociale d-alde Gutza si Minune, ar aparea si niste Borsellino sau Falcone.
(pentru domnii magistrati, o mentiune: cei doi mentionati aici nu au murit rapusi de sporul de 50%, in lupta cu Guvernul, ci in lupta cu o Mafie cu mult mai periculoase decat bandele de politicieni din Romania; apropo, stiti cumva ce salarii aveau cei doi???).

din pacate, tot acolo puteti gasi si unele hotarari care mie mi se par porcesti. dar nah, cum sa se pronunte un ignorant ca mine, care nu are habar de cele treburi ale Justitiei.
iti trebuie minim 15 facultati (Spiru Haret) si 235 de ani de studii ca sa realizezi ca un politist care a luat spaga timp de ani de zile pentru pasapoarte (“in forma continuata”, cum le place lor sa spuna), si care a dat o mana de ajutor unor retele de trafic de persoane (cu scop prostitutia), e absolut corect sa fie condamnat la 1 an si 6 luni de inchisoare, dar fara executarea pedepsei.

p.s. domnule judecator, I’ve done my best 🙂
ma tem ca mai mult de atat nu pot sa laud Justitia, deocamdata.
dar daca imi mai dati motive, promit sa mai incerc.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari August 2009 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s