hai hui prin Romania

postat de dracu in 2009-08-12 16:43

Gata cu concediul
Si m-am intors la munci.

Traseul pe care l-am avut a fost urmatorul:

Ziua 1:
Plecat de la Mangalia, trecut muntii pe Valea Siriului (Buzau Brasov). Pana la Odorheiul Secuiesc. Cazat la Pensiunea Trasura. Camere curate, fara AC, mancare ok, slana absolut minunata, si o palinca nu-ti vine sa te ridici de la masa. Pensiunea are si oleaca de curte, se pot organiza plimbari cu carutza (pt orasenii care nu stiu de unde incepe calu), gratar si ceaun afara. Camerele la 1 milion bucata, super pentru bugete mai reduse.
O sa va descurcati cam greu cu babele, daca nu stiti ungureste. M-am chinuit o gramada sa o intreb daca au tzantzari. Ca d-aia care musca, ciupe, inteapa. Pana n-am facut “bizzzzz” si am vrut s-o ciupesc pe baba sefa, n-a inteles. Achizitionat o palinca de la baba. 400.000, la 1 kil.

Ziua 2:
Plecat spre Sighisoara, gasit cazare (destul de greu, ca deh, era festival). Imi scapa numele pensiunii acu, da pot sa spun ca era faina. Nu se asigura masa. Camere mari si foarte faine, baie cu cada. Scuze, da nu mai stiu numele. Scoru: 2.2 mil/camera ca deh, era festival. In mod normal, cica e 1.5 mil camera la 3*, si 1 mil la 2*.
Plimbat prin Sighisoara.

Ziua 3:
plecat cu masina pe la Apoldu de Sus, Biertan etc. Halit la Biertan la nu stiu ce Restaurant Medieval. “Platoul Cavalerului”. La vreo 700 grame, decent. Scoru: 1 mil masa pt 2 persoane.

Ziua 4:
plecat spre Sambata de Sus. Stabilit la Pensiunea Emma. 1 mil camera. Iarasi, camerele ok. Mancare corecta, da fara entuziasme. Interesant ciolanu de porc cu fasole, la care chiar mi-a pus un ciolan de vr-un kil in in farfurie, pe langa cele 2 linguri de fasole (fiarta separat).
Vazut o pastravarie care m-a entuziasmat cu peisajul de acolo. Nu mai stiu cum ii zice, da cum mergi spre patravaria din deal, se face un drum la stanga, prin padure, catre pastravaria asta faina. Pe Valea Lisei, sau ceva de genul asta. Drum forestier, prin padure. Din pacate, n-am ramas acolo, ca facea a ploaie, si in afara de asta se putea manca numa peste. Altceva nu avea. Cabana din lemn, pe malul raului, inconjurata de padure. Superb. Mergeti, da luati-va haleala cu voi. Camerele la 1 mil bucata, daca nu ma insel.

Ziua 5:
Balea Lac, Transfagarasan, Vidraru, Curtea de Arges , Ramnicu Valcea , apoi pe Valea Oltului (fute-m-as in reparatiile lor) pana la Sibiu.
Achizitionat o palinca de la Balea Lac (bunaaaaaaa… medicament, nu altceva; 1 kil, 300.000), si o tuica de la Vidraru (apa chioara de juma de kil, 100.000).
Seara iesit la carciuma in piata centrala din Sibiu. Una cu specific italian. Mancare ok, cu exceptia lu carpacio, care a fost de tot rahatu.
Cazare la Casa Moraru. Scoru parka 1.5 mil / camera. Din pacate, restaurantu argentinian cu care isi faceau reclama (si care a contribuit zdrobitor la alegerea respectivei pensiuni) se dusese pulii de suflet. Inchis definitiv, ca nu aveau destui musterii.

Ziua 6:
Sibiu – Viseul de Sus.
Tras mai intai la Pensiune Nagy, unde am descoperit nu doar ca n-au locuri, da si ca Viseul de Sus e plin de turisti, deci s-ar putea sa dorm in masina.
Pus doamnele la masa, iar io am sapat de nebun pe net un ceas (multumiri lu laptopu meu si lu netu mobil de la portocalii). Dupa circa 15 telefoane date fara succes, am reusit sa gasesc. Pensiunea Agnes.
Ajung la pensiune, imi arata apartamentul care era liber. Mi-a picat fatza. Arata supeb. 2 dormitoare, living, canapea din piele, plazma. Mi-am adus aminte ca am neglijat sa intreb de cost. Si am cam bagat-o pe maneca. “sa vezi ca ma lasa astia in curu gol, imi cer 150E/noapte”.
Ma duc si intreb si scoru: 10E/caciula/noapte. Adica eram 3 adulti + 1 puradel => 30E.
Tipii, Agnes + barbatu din dotare, foarte de treaba si foarte ospitalieri. Agnes gavareste vreo 4 limbi: engleza, germana, maghiara. Si romana, normal J
Palinca: excelenta. Ceea ce numesc maramuresenii aia “slana” era de fapta sunca d-aia de pe burta, fiarta si cu boia si mirodenii. Buna, da nu-i slana aia cum nu-s io ghei.

Ziua 7:
fin’ca Agnes ne-a zis ca turistii se macelaresc si se calca in picoare ca vitele la Mocanitza, nu m-am incumetat sa ma duc cu Maimutica p-acolo. Plus ca facea traseul scurt, de numa fo 30 km.
Asa ca am luat golanu, am incarcat familionu, si am plecat cu masina pe Valea Vaserului. Unde am mers vreo 15 km, pana s-o terminat drumu. La un buldozer decedat in albia raului.
Intors de pe Valea Vaserului si mers pe Valea Izei. Unde am oprit pe la un muzeu al tarancii maramuresene. Si mi-am luat clop.
Oprit pe drum pe ici, pe colo, sa mai pozez si io cate un gard, o poarta, o chestie. Mers pana la Sapantza. Achizitionat si o palinca de la Sapantza, mortala. 1.5 kile, 300.000.
Vazut rapid cimitiru si carabanit. Din pacate, n-am mai avut timp sa ma opresc la Sighet, la Memorialul Durerii L
cand o mai creste fiica-mea, poate, sa priceapa si ea ceva.

Ziua 8:
Cheile Bicazului si Lacu Rosu. Super misto in Cheile Bicazului.
Cazare la Hotel la Lacul Rosu. Nu stiu cum se cheama, da e cel mai mare. 2 mil camera. La camera noastra nu se inchidea usa la baie. Altfel, nu arata rau.
Nu va duceti cu amantu / amanta, daca nu vreti sa-l / s-o auziti cum se caca cu bulbuci si strigaturi, ca se duce pulii de suflet tot romantismu situatiei.
Plimbat cu barca pe lac, fugariti de ratze “salbatice”. Mancat niste chestii la restaurantul hotelului. Decent, da asa de remarcabil ca nu-mi mai amintesc ce am mancat. Asteptat cam mult desertul.

Ziua 9:
plecat spre Sfantu Gheorghe , de la Ojdula facut dreapta si traversat muntii spre Lepsa. Drum de rupt tractoru, forestier. Cu bolovanis. Acu au inceput sa-l asfalteze, pornind dinspre Lepsa. Dupa vreo 40 de km de mers cu viteza 1-a si a 2-a, am iesit, in sfarsit, la gauri in asfalt. Niste cretini au sapat santuri de-a curmezisul soselei, si apoi le-au astupat cu piatra. Nu mergeti cu masinile voastre p-acolo, ca o sa plangeti.
Oprit la pastravarie la Lepsa, luat 5 bucati pastrav, la 200.000 kilu. Frumosi. Executati a 2-a zi, la gratar, crestati, dati cu mirodenii (inclusiv menta), inveliti in staniol, si fripti la gratar. Un deliciu.
Ajuns la soacra-mea pe seara.

Cam asta fuse.

concluzie:
am fost tratat de la corect (si cam rece), pana la prieteneste. nu m-a tras nimeni pe cosor, toti s-au purtat frumos. mancarurile au fost peste tot decente, la preturi ok (acu sa stiti ca io fac comparatia cu ce-i la Marea Caspica, unde te ustura in cur o masa la restaurant de 4 persoane, nu cu Romania).

se pare ca cel putin o buna parte dintre romani s-au prins de unde vine banu, pana la urma. si cum sa-l “pescuiesti”.

p.s. budd, scuze coane, ca nu te-am sunat, da dupa cum vezi, am avut program foarte incarcat.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari August 2009 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s