Borsh rusesc

postat de dracu in 2009-09-28 16:22

Daca va zice careva ca-i o reteta simpla (asa cum am vazut io pe mai toate site-urile de “wishfull” bucatari), va rog io sa-i trageti un sut in coaie. Ori n-a facut in viata lui borshu asta, ori e stafia lu Radu Anton Roman .

Acuma, nu-i nici o reteta d-aia care sa-ti ia 3 zile s-o faci, da nu-i nici o ciorba in care le arunci pe toate la gramada si le lasi sa fiarba.

Mno, deci ce va trebe:
Carne:
o juma de kil sau un kil de vaca, mai grasa sau mai slaba, dupa cum vi se scoala. Optional (si recomandat) vreo 2 oase d-alea mari de vaca, sparte, ca sa iasa maduva.

Legumaraie:
o varza micuta (rosie sau alba)
2 cepe (rosii sau albe)
2 sfecle rosii maricele
2 morcovi
Vreo 3-4 cartofi
Pasta de tomate / bulion
Smantana
Sare
Foi de dafin
patrunjel

Timp: cam 3 ore.

Incepem:
carnea de vaca (cu oase, daca aveti) se pune la fiert intr-un oloi mare, cu multa apa (o sa vedeti voi de ce) si cu sare. Se spumeaza bine, pana fierbe curat, fara fitze. Daca sunteti puturosi, puteti sa lasati spuma, da ganditi-va ca tot cacatul ala dubio-maroniu de spuma o sa fie in zama pe care o haliti. Nu-i mortal, da e mai bine fara.

Dupa ce ati terminat de spumat, si carnea fierbe frumos, luati frumos zama cu polonicu din oala in care fierbe carnea, si puneti si fierbeti cartofii si morcovu in ea. Cartofii taiati mare, asa, ca pentru ciorba. Morcovii intregi.
Fierbeti bine cartofii si morcovii. Cand is gata (sa nu se sfarame, da sa intre furculita usor in ei), ii dai deoparte. Morcovu il taii feliute. Scurgi zama inapoi in oala unde fierbe carnea, si cartofii si morcovii ii lasi in pace, deocamdata.

Varza se ia si se toaca la cutit fidelute. Sau se da la robot, depinde de cat de avuti (sau lenesi, ca trebe spalat dupa aia) sunteti. Se pune intr-un castron baban sau oala, si se framanta cu sare.
Se ia o sfecla rosie (UNA BAH, DA?? Nu ambele!), se spala bine (puteti s-o frecati si cu buretele de vase). Daca n-are pamanat pe ea, nu-i nevoie sa o curatati de coaja, numa spalata bine.
Sfecla se taie cubulete cam de 1 cm (pula mea, sper ca nu sunteti nebuni sa stati cu rigla, ca va prinde anu nou). Se pune peste varza framantata.
Intr-o oala se pune varza si sfecla cubulete, apoi se ia cu polonicu zama de la carnea care fierbe, si se pune in oala. Se da la fiert. Tre sa fiarba mai molcom asa, pana e sfecla fiarta si nu mai pocneste in dinti. Se da deoparte si se lasa in pace.

Dupa ce carnea s-o fiert bine, se scoate din oala, cu oase cu tot, si se lasa sa se potoleasca putin. Intre timp, in zama in care a fiert carnea, varsati varza si sfecla care a fiert, cu zama cu tot. Lasati sa fiarba la foc mic. Bagati si dafinu acum.

(Later edit)
bai, am uitat de cepe!
alea le dati pe razatoare (sau taiati la cutit, sau, daca sunteti mai smecheri, le bagati la robot, in functie de gradu de masochism), le caliti in tigaie cu oleaca de ulei, si apoi le aruncati peste zama de carne.
LLE
bai, cre ca muncesc prea mult🙂
am uitat sa zic si de bulion!
ala se pune in bors odata cu ceapa aia calita!

Dupa ce s-o racorit putin carnea, se taie cubulete. Tot cam de 1 cm, asa ca stati cu rigla langa voi. Se scoate toata carnea, zgarciurile si maduva de pe oase. Se taie s-astea, si se baga la loc in oala, sa fiarba.
Dupa inca 15 minute, cand is toate fierte, se adauga morcovu si cartofii.

mai uitasem ceva:
se da a 2-a sfecla pe razatoare (sau pe robot) si se pune acum in bors. asta e pt culoare si gustu de sfecla.

Se mai lasa 5 minute si-i gata borsul.

Nu fitzi tzarani, nu puneti smantana in borsh. Asta se da la masa fiecarui musteriu, sa-si puna cat ii doreste pipota. Tot la masa e bun sa puneti pe o farfurie patrunjelul taiat proaspat, sa-si puna fiecare cat are chef.

s-aveti pofte!

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Septembrie 2009 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s