Conditii pt calculatoristi

postat de dracu in 2009-01-22 13:20

Faptul ca Romania a intrat in UE are o gramada de avantaje.

Unul dintre acestea ar fi ca legislatia europeana trebuie introdusa in tarile membre, si in orice caz, directivele europene au mai multe coaie decat legislatia statelor mebre in caz de proces (chestie pe care ar fi util sa o afle si judecatorii).

Pentru ca la postarea de ieri, despre carcotelile colegilor mei, unii prieteni au venit cu sfaturi binevoitoare de genu “fute-le muma-n cur, si da-le banci de lemn”, m-am gandit sa va dau un extras din Directiva Europeana 90/270 EEC pentru work cu “display screen equipment”. Adica, ma rog, televizoare, monitoare & shit, ca nu stiu cum dracu s-ar putea traduce expresia de mai sus in romaneste.

Acu, pentru cei care aveti o firma sau sunteti sefuti, sa stiti ca E OBLIGATORIU sa asigurati angajatilor ce o sa scriu mai departe.

Pentru negrii de pe plantatie: aveti dreptul sa le cereti angajatilor toate chestiile astea. Iar ei trebuie sa vi le asigure. Discutati cu (i)responsabilul de Protectia Muncii de la voi. tre sa fie unu (una?) insarcinat cu asa ceva cam prin orice firma.

Merita mentionat ca legislatia muncii in Romania, si marea majoritate a judecatorilor, sunt favorabile angajatului intr-o masura mult mai mare decat angajatorului. Adica daca, doamne feri, se ajunge la proces, angajatul are cele mai multe sanse sa castige. Si stiu de niste cazuri in care au castigat unii care fusesera dati afara pt furaciuni sau betie la locul de munca.

Ok, sa incepem:

Obligatiile angajatorilor fata de angajatii care folosesc calculatoare / monitoare in timpul muncii sunt:

Articolul 3
1. Angajatorul va fi obligat sa efectueze o analiza a “statiei de lucru” {adica biroul in sine, ca mobila, plus calculator si accesorii} pentru a evalua conditiile de protectia muncii si sanatate ce pot aparea pentru angajati, in special in ceea ce priveste riscuri pentru vedere, probleme fizice si probleme cauzate de stres.
2. Angajatorul va lua masurile necesare pentru a remedia riscurile gasite, pe baza evaluarii de la punctul 1, luand in consideratie riscurile aditionale si / sau efectele combinate ale riscurilor identificate.

Articolul 6
1. “… angajatii vor primi informatii asupra tuturor aspectelor de protectia muncii si a sanatatii privitoare la locul lor de munca…”
2. “… angajatii de asemenea vor primi training in folosirea statiei de lucru inainte de a incepe acest tip de munca, si ori de cate ori organizarea statiei de lucru este substantial modificata”

Articolul 7
Rutina zilnica de lucru
Angajatorul trebuie sa planifice activitatea angajatului astfel incat munca zilnica la monitor sa fie periodic intrerupta de pause sau schimbari ale activitatii care sa reduca munca la monitor.
{trimiti secretara sa faca cafele, din cand in cand. Sau o pui sa faca alte activitati, care sa nu presupuna holbatul la monitor. Frau liber imaginatiei }

Articolul 9
Protectia ochilor si a vederii angajatilor
1. Angajatii vor fi indreptatiti la un control vizual sustinut de o persoana competenta
– inainte de a incepe lucrul la statia de lucru
– la intervale regulate, si
– daca prezinta probleme oftalmologice care ar ar putea fi cauzate de lucrul la monitor.
2. Angajatii vor fi indreptatiti la o examinatie oftalmologica daca rezultatul controlului vizual din paragraful 1 arata ca e necesar.
3. Daca rezultatele controlului de la pct 1 sau examinatiei de la pct 2 arata necesitatea unor dispozitive normale corective {ochelari}, angajatii trebuie sa fie prevazuti cu dispozitive speciale corective, adecvate pentru munca implicata {sa zicem, ochelari d-aia anti-computer}.
4. Masurile luate implicate de acest articol in nici un caz nu pot implica din partea angajatilor costuri financiare aditionale.
Anexa
Cerinte Minime

1. Echipament
b) Monitorul
“… Monitorul nu trebuie sa prezinte reflexii ce pot cauza disconfort angajatului”.
{adica sa nu-ti bata soarele in monitor, de exemplu}.

c) tastatura
Tastatura trebuie sa fie ajustabila {inclinabila adica}. Spatiul din fata tastaturii trebuie sa fie sufficient pt a furniza suport pentru maini si brate {nu chiar pana la umar}. Simbolurile pe taste trebuie sa fie in contrast adecvat si lizibile din pozitia de lucru.

d) suprafata de lucru {biroul pt computer}
Suprafata de lucru tre sa fie suficient de mare, sa nu reflecte (tare) lumina, si sa permita flexibilitatea aranjarii monitorului, tastaturii, documentelor si a echipamentelor.
“Tinatorul de documente” {document holder, chestie extrem de rara} trebuie sa fie stabil si ajustabil si pozitionat in asa fel incat sa minimizeze nevoia unor miscari inconfortabile ale capului si ochilor. Angajatilor trebuie sa li se asigure in spatiu adecvat, pentru a-si putea gasi o pozitie confortabila.

{ca o paranteza: “tinatorul de documente” e un dispozitiv extrem de necesar persoanele care au de copiat documente de pe o hartie in format electronic, sau de introdus multe date de pe hartie pe calc}.

{in sfarsit}
e) scaunul
Scaunul va fi stabil si va asigura angajatului libertatea de miscare si o pozitie confortabila. Scaunul trebuie sa fie ajustabil pe inaltime. Spatarul va fi ajustabil atat in inaltime cat si in inclinatie. Un “sprijinator de talpi” {cum pana mea traduceti “footrest”??} va fi facut disponibil oricui doreste.

2. Mediu
a) Spatiu
Statia de lucru va fi dimensionata si proiectata astfel incat sa asigure suficient spatiu negrului pentru a-si schimba pozitia si a efectua diverse miscari.

b) lumina
pula mea, tre sa fie suficienta. A se evita reflexiile prin pozitionarea corespunzatoare a echipamentului si folosirea unor surse de lumina adecvate.

d) Zgomot
Zgomotul scos de echipamente trebuie luat in consideratie, pentru a nu-l deranja pe negru.

Note:
* Traducerea e aproximativa, mai ales spre coada, unde m-am plictisit.

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Ianuarie 2009 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s