Safety shit – incendiu in bucatarie – ulei

postat de dracu in 2008-05-08 13:28

Din curiozitate, acu ceva timp am intrebat-o pe Dna Dracu:

“Frumoasa mea, stapana inimii mele, daca iti ia foc uleiul dintr-o tigaie cand gatesti, stii cum sa-l stingi???”.

Raspunsul d-nei Dracu o fost:
“Sigur, ori pun apa in tigaie, ori iau tigaia cu totu, o pun in chiuveta, si dau drumu la apa!!”

Nah, dna Dracu e filoloaga, asa ca ar o scuza pt raspunsul asta

Avand in vedere ca printre cititorii mei sunt destui gaspadini si gaspadine, sa va lamuresc (aia care stiu deja, sa sara postarea asta) cum e cu stinsul focului de ulei in bucatarie.

A face cum zicea dna Dracu reprezinta cea mai sigura metoda de A DA FOC bucatariei, si a suferi niste arsuri mai mult decat neplacute si serioase.

Rezultatul actiunii de a pune tigaia in chiuveta, si a da drumul la apa (mai ales cu presiune) e destul de asemenator cu o tentativa de a face curat in bucatarie cu un aruncator de flacari.

Ce se intampla? Uleiul e mai usor decat apa. Pluteste. Chiar daca arde. In momentul in care ai dat drumul la apa rece, rezultatul va fi ca vor sari peste tot “bucati” de ulei gata aprinse. Care arde la o temperatura destul de inalta, astfel incat vei da foc la tot ce mai e prin preajma, si te vei parli serios.

Datorita diferentei de temperatura, cam acelasi rezultat il vei avea dca vei turna apa incetisor in tigaie, in timp ce arde cu flacari de 1 metru (sa-l vaz io pe ala care isi pastreaza calmul, si nu arunca de fapt cu apa in tigaie, imprastiind astfel si mai mult incendiul).

ok, modul de a scapa de un foc de ulei, in bucatarie, cuprinde urmatoarele actiuni:

1. OPRESTI FOCUL. Inainte de a face orice altceva.
2. pentru aia mai dotati, daca ai o patura anti-incendiu in bucatarie (cum ar trebui sa aiba toata lumea, si n-are nimeni), scoti patura din suport, si o pui peste tigaie, acoperind-o complet. Treaba facuta cu grija, si fara graba, pentru a nu varsa continutul incendiar.
3. avand in vedere ca de fapt n-are nimeni in casa patura anti-incendiu, aceasta poate fi inlocuita cu un prosop / carpa de bucatarie suficient de mare, udat si pus cu grija peste tigaie.

Lipsa oxigenului va stinge focul fara sa dati foc bucatariei, asa cum planuiati

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Mai 2008 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s