Teapa cu apartamentele vechi

postat de dracu in 2008-02-18 13:55

De mult timp voiam sa spun ceva pe tema asta.
Ok, intai sa definim termenii problemei:
Discutam despre apartamentele din blocurile facute din placi de beton armat, pana prin anii 80, si in special cele cu 4 etaje, cf 2 si 3.
Blocurile astea au o caracteristica constructiva. Nu doar ca sunt construite din placi de beton armat, dar structura de rezistenta a blocurilor o constituie chiar peretii. Adica nu se face mai intai o structura cu cadre din beton armat, dupa care se umplu golurile din pereti cu diverse (caramida, BCA, etc), ci blocul e facut ca un castel din carti de joc, iar placile respective se prind intre ele.
Ok, durata de viata a unui bloc de genul asta, din cate stiu eu, e de 50 de ani (daca cineva stie altceva, rog sa spuna).
Deci blocurile facute in 60’(nu stiu sigur totusi daca se faceau atunci d-astea)-‘70-’80, vor expira prin 2010-2020-2030. mai e o gramada de timp, o sa ziceti
Avem o gramada de oameni care au dat in ultimii 2-3 ani 50-80.000E pe apartamente care mai au de viata 10-20 de ani. Marea lor majoritate, nu le-au luat cu banii jos, ci prin credite pe 20-30 de ani. Deci pe langa faptul ca vor plati 100-150.000E, in momentul in care vor termina de platit (sau cu 10 ani inainte de asta, vor fi fericitii proprietari ai unui apartament expirat, ca sa zic asa.
Ok, acum sa discutam putin si ce inseamna “expirarea” respectivelor blocuri.
Rezistenta cladiri e data de fapt nu de beton (care e friabil) ci de armaturile de fier-beton incluse in placi. Care fier beton, nu e cine stie ce scula de otel-inox, ci un otel care rugineste, bine-mersi. Si dupa 50 de ani, in loc de armaturi din fier beton prin pereti si plafoane, o sa aveti de fapt niste gauri umplute cu rugina. Respectivele blocuri probabil ca o sa se tina pe picioare pana la primu cutremur. Si nu musai unul serios. La care vor pica precum un castel din carti de joc. Daca cumva aveti (sau ati avut) pe la subsol ceva piscine pt tantari si sobolani, macar vreo 10 ani tre sa mai taiati din aia 50.
Cat despre reparatia unei asemenea cladiri, e mai mult o utopie. Nu prea ai cum sa inlocuiesti placile cu pricina. Plus ca nu se mai fabrica asa ceva. Iar despre ranforsari si altele de genu asta, e greu de crezut (pentru mine, cel putin) ca se pot face. Ca sa nu mai vorbim de costuri, care banui ca s-a ridica minim la valoarea cladirii.

Nu trebuie neglijat si faptul ca timp de vreo 10 ani (pana prin 2000), fiecare a facut ce modificari a vrut muschiu lui la el in apartament. fara aprobari, ranforsari sau calcule de rezistenta. La mine in bloc, de exemplu, apartamentele de sub mine, vecinu de la parter a spart peretele exterior (de rezistenta) si si-a mai facut o camera afara. vecina de sub mine, ca sa zic asa , a spart peretele exterior, si si-a inchis balconul. n-am auzit sa fi facut ceva stalpi, cadre sau grinzi, ca sa nu slabeasca structura de rezistenta.

ca un reminder, cutremurele majore din Romania au o ciclicitate in jur de 40 de ani. cand ziceati ca fuse ultimu?

Deci, daca sunteti “fericitul” proprietar a unui asemenea apartament, si mai aveti si credit pe urmatorii 500 de ani pentru el, va compatimesc sincer.

In incheiere, si io sunt proprietar tot de asa ceva

deosebirea e ca am platit cu banu jos, si ca sper sa nu stau toata viata in el.
Astept pe cei care au experienta in constructii sa ma contrazica. Nu de altceva, da sunt direct interesat

Citeste mai mult: Arhiva insemnari Februarie 2008 >> Dracu – INTERZIS MINORILOR!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s